Kevyttä kuljetuskalustoa metsätöihin

Päivitys 17.06.2015: Olen ryhtynyt valmistamaan yllä olevassa kuvassa näkyvää pientä ajokonetta nimeltä Logbullet. Käy katsomassa sivuilta videoita ja muita lisätietoja koneesta.

Logbulletissa on reilu 40cm maavara, vahva hydraulinen nosturi ja sitä on yhtä helppo ajaa eteen ja taakse. Konetta ei tarvitse kääntää metsässä. Logbulleton on rakennettu metsään. 

Facebookissa Logbullet löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/logbullet/ . Päivitän uutiset facebookin puolelle, koneen hintatiedot taas löytyvät verkkosivulta logbullet. Lisävarusteiden hinnat löytyvät verkkosivun ”lisävarusteet” alasivulta.

Tätä ja muita konejuttuja kirjoittaessa en ollut vielä tietoinen tulevasta työstäni.

***

Halusimme helpottaa kulkemista raivaussahan, eväiden ja polttoaineen kanssa kuvioille. Kävelimme metsään, mutta tilan takalaidalla oleville kuvioille kävely vei aikaa  ja imi mehuja varsinaisesta metsätyöstä. Välillä olisi kanssa tehnyt mieli tuoda vähän puuta metsästä pois, mutta ilman kuljetuskalustoa se ei onnistunut. 

Vaihtoehtoja kuljetuskalustoksi

Aloimme pohtimaan, että minkälainen kulkine olisi meille sopivin. Kulkineelta vaadittavia ominaisuuksia:

 • Kyytiin mahtuu kaksi ihmistä
 • Kyytiin mahtuu kaksi raivaussahaa, moottorisaha, eväät ja polttoaineet
 • Kulkine on metsäkelpoinen
 • Metsästä saa tuotoa kohtuullisia määriä puuta pois
 • Kohtuullinen kustannusvaikutus (ostohinta sekä vuosimenot)

Tarkoitukseen sopivien kuljetusvälineiden valmistajia ja kuljetusmenetelmiä löytyy paljon markkinoilta. Listasin vaihtoehtoja mitä punnitsimme ennen omaa ostopäätöstämme. Kaikilla vaihtoehdoilla on omat innokkaat kannattajansa sekä myyntimiehet.

 1. Emme osta mitään – ulkoistamme puiden kuljetuksen ja kävelemme kiltisti töihin
 2. Metsäkelpoinen traktori ja tukkikärry
 3. Pienoistraktori ja kärry
 4. Puiden kuljettamiseen erikoistunut pienkone
 5. Moottorikelkka ja reki
 6. Mönkijä + hydraulisella nosturilla varustettu tukkikärry
 7. Mönkijä + yksinkertainen tukkikärry

Jokainen vaihtoehto on tilanteen mukaan paras tai huonoin. Konekaupat tehdään yleensä puhtaasti tunnepohjalta, kauppojen perusteleminen jälkikäteen taskulaskimella on hankalaa.

Traktori ja tukkikärry

Maataloissa on yleensä valmiina traktori, mutta kaikki traktorit eivät ole metsäkelpoisia. Metsässä olevat risut ja kannot rikkovat peltotraktorin lyhyessä ajassa ellei kuski ole varovainen. Traktori on vasta lähtökohta, tarvitset sen kanssa tukkikärryn tai muun menetelmän puiden kuljettamiseen.

Junkkari Patruuna 8+ kärry Patruuna762 kuormain

Maatilojen konesuojista päätellen on normaalia, että jossakin vaiheessa tulee kiusaus ostaa puiden kuljettamiseen kärry ja hydraulinosturi. Kärryjen hintahaitari on melko laaja. Kuvassa näkyvä yhdistelmä jarruttomalla kärryllä ja hydraulisella kuormaimella maksaa noin 17 000 euroa.

Ajattelimme alkuun ostavamme traktorin ja seurasin traktoreiden hintoja www.nettikone.com/ palvelussa. Nettikoneessa olevien käytettyjen koneiden hinnat olivat niin korkeita, että en tiennyt itkeä vaiko nauraa. Traktoreiden ja traktoreiden varusteiden reaaliarvot tuntuvat nousevan vuosi vuodelta, raudassa raha ei ole ollut hukassa.

Uusien metsäkelpoisten traktoreiden hinnat ovat korkeita. Meidän käytöllä uuden traktorin ostaminen ei olisi ollut perusteltua eikä meillä olisi ollut uuteen metsäkelpoiseen traktoriin edes varaa. Uuden metsäkelpoisen Valtran hintalappu nousee helposti yli sadantuhannen euron. Traktori on niin suuri investointi, että sillä pitää urakoida puunajot meille kenellä metsäkelpoista traktoria ei ole.

Puuntuottajalle kenellä ei ole ennestään traktoria ja traktorille ei ole muuta hyötykäyttöä traktori ei ole mielestäni paras vaihtoehto.

Pienoistraktori ja tukkikärry

Viime vuosina markkinoille on tullut useampia pienoistraktoreita. Pienoistraktorit ovat yleensä pienellä dieselillä varustettuja nelivetokulkineita. Kiinalaiset valmistajat ryntäävät markkinoilla kärkijoukossa edullisen hinnan avulla.

Sivulla www.fotonlovol.fi ja Metsäalan ammattilehdessä mainostetaan Foton Lovol-merkkistä pienoistraktoria (lainasin ylläolevan kuvan sivustolta). Sivuston mukaan peruskone maksaa 9 990 euroa sisältäen arvonlisäveroa 23 prosenttia. Koneeseen voi ostaa myös etukuormaimen hintaan 3 750 euroa ja takakaivuulaitteen hintaan 3 450 euroa (hintatieto marraskuulta 2011) .

Motofun tuo maahan Italialaisia Goldoni-merkkisiä pienoistraktoreita. Niiden hinta on jo merkittävästi korkeampi kuin Kiinalaisten kilpailijoiden. Jos pienoistraktori kiinnostaa, kannattaa tarkastaa myös Motofunin tarjonta.

Meille pienoistraktori ei ollut sopiva vaihtoehto. Pienoistraktoriin ei mahdu kahta ihmistä helpolla ja muutenkaan emme nähneet malleja meille sopiviksi. Kymmenen tuhatta laitettavaksi laitteeseen mihin et olisi ihan tyytyväinen olisi liikaa.

Puiden kuljettamiseen erikoistunut pienkone

Huomasin FINMETKO2010 näyttelyssä muutamalla esittelypisteellä pieniä metsäkäyttöön tarkoitettuja kulkineita. Koneet ovat kohtuullisen kokoisia ja ne on suunniteltu puhtaaseen metsäkäyttöön, risujen ja kantojen ei pitäisi pysäyttää niiden matkaa heti tieltä poistuttaessa.

Kysyin hintaa kahdelle pienkoneelle. Kuvassa olevalle VIMEK minimaster 620:lle ja Alstor 8×8:lle. Vimekin jälleenmyyjä Power forest vastasi tiedusteluuni nopeasti ja kertoi hinnaksi 33 000€ + arvonlisävero [hintatieto 09/2011]. Alstorin maahantuoja taas on liian kiireinen myymään koneita enkä saanut vastausta sähköpostiin. Löysin Alstorin hinnan vuoden 2012 Finmetko näyttelyssä, Alstor 8×8 maksoi näyttelyn aikaan mallista riippuen 47 100 ja 59 000 euron ja arvonlisävero välillä.

Molempien koneiden hinta on mielestäni liian suuri, minun on vaikea nähdä tilannetta missä koneen ostaminen on oikeasti kannattavaa.  Hinnan ollessa 25 000€ sisältäen arvonlisäveron valmistajalle jäisi vielä riittävästi voittoa ja edes joidenkin asiakkaiden kannattaisi ostaa kone. Pienkoneet ovat kiinnostava vaihtoehto, mutta nykyisellä hintatasolla niiden ostamista on vaikea perustella.

Moottorikelkka ja tukkireki

Moottorikelkat ovat lähtökohdin kohtuuhintaisia ja etenevät hyvin lumisessa maastossa. Etelä-suomessa lumiset talvet ovat enemmän poikkeus kuin sääntö ja kesäisin moottorikelkalla ei pääse liikkumaan. Ei ollut meille sopiva vaihtoehto.

Mönkijä hydraulisella tai tavallisella tukkikärryllä

Metsäkäyttöön sopivien nelivetomönkijöiden hinnat vaihtelevat 6000 – 12 000 euron välissä. Mönkijän saa metsäverotukseen vähennyksenä, jos se on metsätyöhön sopiva ja sitä käytetään valtaosin metsätyöhön. Verottajan kanta vaihtelee alueittain mönkijän suhteen. Yleinen kanta tuntuu olevan, että yli 400 kuution nelivetomönkijät sopivat verottajan mielestä metsätyöhön, jos mönkijään ostetaan puunajoon sopiva tukkikärry.

Mönkijöihin myydään peräkärryjä sekä hydraulisella nosturilla että ilman. Puunajoon tarkoitetut hydraulisella nosturilla varustetut tukkikärryt maksavat 9000 – 12000 euroa. Toimittajia ovat esimerkiksi Can-Am maahantuoja BRP hieman alle 9000€ hintaisella ForestPro kärryllä sekä  Vahva-Jussi peräkärryllä hintaan 11 600€ (sisältää kärryyn vetävät pyörät). Vahvajussi on Virolaisen Kreisin valmistama.

Tavallisille mönkijän tukkikärryille löytyy runsaasti toimittajia ja niiden hinnat vaihtelevat 600 ja 1200 euron välissä. Tukkikärryn valmistaminen ei vaadi suurta suunnittelua eikä huippuluokan menetelmiä. Kärryn valinnassa kannattaa huomioida:

 • Kärryssä pitää olla ”pyörivä vetopää”. Mönkijä ei kaadu vaikka kärry kaatuu
 • Kärryssä on teli (neljä pyörää). Teli teli vaimentaa kallistuksia huomattavasti verrattuna kaksipyöräiseen versioon
 • Kärry on kevyt, turha lisäpaino vähentää hyötykuormaa
 • Kärryn pankot kääntyvät tarvittaessa. Kuvassa olevan kärryn pankot eivät käänny, ne eivät jousta jos kärry nojaa vahingossa puuhun. Vahinkoja sattuu kaikille

Hydraulisen ja yksinkertaisen kärryn lisäksi markkinoilla on vaijerinosturilla varustettuja kärryjä. Vaijerinostrilla varustuissa kärryissä on kääntyvä puomi sekä vinssi. Vinssin avulla puut saa nostettua kyytiin, menetelmä on yksinkertaisen ja hydraulisella nostimella varustetun kärryn puolivälissä ominaisuuksiltaan.

Ostimme Honda Rubicon yksinkertaisella tukkikärryllä

Päädyimme ostamaan mönkijän ja yksinkertaisen kärryn. Päädyimme mönkijään helppouden ja pienen koon takia. Samalla hinnalla, kun saimme uuden mönkijän, olisimme saaneet yli kaksikymmentävuotta vanhan traktorin. Metsäkäyttöön räätälöidyt pienkoneet olivat meille aivan liian kalliita.

Ostimme mönkijään samalla myös pohjapanssarin. Pohjapanssari on paksua muovia ja sen tehtävänä on suojata mönkijän alustaa kuljettaessa metsässä. Kokonaiskustannusta paketille tuli arvonlisäveron kanssa hieman alle 10 000 euroa. Mönkijäpaketista tuleva  kassavaikutus on pienempi poistoina tehtävien verovähennyksien jälkeen, mutta investointi on merkittävä.

Mönkijämme on Honda TRX500FA Rubiconin. Rubicon on viidensadan kuution kokoisella moottorilla ja automaattivaihteistolla varustettu nelivetokulkija. Merkkien kohdalla pohdimme käytännössä Polariksen ja Hondan välillä. Honda vei voiton paremman laatuvaikutelman ja jälleenmyyjän läheisyyyden takia. Kaikki valtamerkit tekevät hyviä mönkijöitä. Osta se mikä on sinulle paras.

Ostimme Hondan perään vedettäväksi yksinkertaisen tukkikärryn, jonka päätehtävänä on kuljettaa työvälineitä meidän kulkiessa mönkijän kyydissä. Naputtelin tukkikärryyn kuljetustelineeksi varastosta löytyneestä tuppeensahatusta laudasta yksinkertaisen kotelon, naputtelu vei vähän aikaa ja antoi minimaalisen kustannuksen. Saamme paketilla kulkemaan kaksi ”metsuria”, eväät, polttoaineet ja työvälineet.

Ensimmäisiä käyttäjäkokemuksia mönkijästä metsätöissä

Mönkijä ei ole varsinainen metsätraktori vaikka se tuntuisikin kulkevan vaativiinkin paikkoihin. Pienet pyörät ja matala maavara antavat kulkemiseen rajoitteita. Raivasimme metsäämme valtapolun mitä pitkin voimme ajaa useaan kohteeseen. Poistimme polulta suuret kivet, kannot sekä risut. Pidemmän päälle aina saman kiven yliajaminen tuntuisi typerältä vaikka mönkijä etenisikin ilman sen suurempaa raivausta.

Raivaussahojen, eväiden ja polttoaineen kuljettamiseen mönkijä on miellyttävä väline. Matka taittuu kohtuullista nopeutta ja mukaan voisi ottaa raivaussahojen lisäksi myös moottorisahan susipuiden varalle. Mönkijä tekee tilan kuvioista tasa-arvoisempia, suuntaamme keväällä metsätilamme takaosaan tekemään taimikonhoitoa. Kuvio on jäänyt viimeiseksi käsittelyvuoroon pitkän matkan takia.

Kokeilimme miten mönkijällä saa tuotua puuta metsästä. Karsin polun teossa ja ennakkoraivauksessa syntyneitä rankoja pinokuution ja ajoimme ne metsästä pois parilla kuormalla. Tuollainen pienehkö kuorma ei tuntunut mönkijän perässä käytännössä lainkaan. Mönkijä tuli yhtä nätisti metsästä kuin ilman kuormaa. Kuitukokoisten puiden lastaaminen on kevyttä puuhaa, rangat alkavat kylläkin varmasti painamaan enemmän, jos lastaamista tekee pitkän päivän. Hankintahakkuulla kylläkin työvaiheita voi jakaa, pöllit voi ajaa myös päiväannoksina tienlaitaan.

Lisäys 27.08.2017: Kävin listaamaassa Logbulletin sivuilla vaihtoehtoja pienmetsäkoneeksi. Listauksen tavoitteena on auttaa ihmisiä löytämään vaihtoehtoja – ja tottakait lopuksi vertailtuaan vaihtoehtoja ostaa Logbullet.

 

11 thoughts on “Kevyttä kuljetuskalustoa metsätöihin

 1. Hei,
  tuo juttu oli päivätty 2011:lle. Mielelläni lukisin uudempia kommentteja/kokemuksia tuosta mönkijä-projektista. Olen itse juuri samassa valintatilanteessa ja kaipaisin tukea ostopäätökselle ja yleisesti homman järkevyydelle.

  br
  make

  • Itse hankin viime talvena Polariksen Forest 500 ja sellaisen harmaan, kiinalaisen rankakärryn. Aiemmin mielsin moiset härvelit leluiksi, mutta kun kaveri sitä kehui ja kehui, niin innostuin sitten hankkimaan itsellenikin sellaisen. Sellaista puolikasta kuormaa vie ihan suhteellisen hyvin miltei suollakin, mutta mikäli innostuu heittelemään ”tolpat täyteen”, täytyy jo tarkoin suunnitella etukäteen, mistä mennään… ihan kuten joka vehkeellä. Eli sellaista 1.5 kuution kuormaa sillä on MAHDOLLISTA tuoda metsästä. Mikäli se ei riitä, niin sitten suosittelen traktorin hankintaa.

 2. Me olemme käyttäneet mönkijää työkohteille siirtymiseen sekä lannotteiden ja taimien kuljettamiseen. Mönkijä on helpottanut metsätyötämme. Hankinnan kannattavuuden laskenta on vaikeaa – mönkijällä kuljettu matka on arvokasta, mutta hommat tulevat hoidettua.

  Kannattaa huomata, että mönkijä ei ole oikeasti metsätraktori. Mönkijä ei etene pahimpaan rytelikköön ja kuormakoko on oikeasti kuution luokkaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kuusikon ensiharvennuksella 50 kuorman tuomista per hehtaari. Pienemmät puuerät voi tuoda mönkijälle metsästä, mutta suuremmat urakat kannattaa ulkoistaa jos omasta ajasta on pulaa

 3. Ostin alkuvuodesta Polaris 500 ja siihen Kefrin myymän telikärryn puominostimella ja vaijeri vinssillä. Paketti yllätti minut täydellisesti, latosin 3,2-4 metristä tukkia tolppien tasalle ja hieman ylikin, eteenpäin menee todella hyvin ja tasaisemmin kuin tuhjänä ,se pitää muistaa ettei pysäytä kärryn pyöriä pehmeään kohtaan, siitä jos lähtiessä päästää ruopasemaan, menee 10 senttiä alaspäin ja joutuu mönkijän vinssiä käyttämään. Onneksi metsässä riittää puita mihin saa vijerin kiini, ne samat puut telo kärryn molemmat takapaalikkaat vääräksi metsässä pyöriessä, kääntyvät tolpat olisi huomattavasti paremmat, nostimen vinssillä sai vedettyä suoraksi. Täydellä kuormalla peruuttamisesta ei tule pehmeässä maastossa mitään, nelivedolla se nostaa mönkijän perän ylös ja painaa puun päät turpeeseen, tietysti vois siirtää teliakselin taakseppäin, mutta se teki kuormasta etupainoisen ja hankaloitti ajamista. Kuorman kerääminen täytyi aloittaa latvapuolelta, kun tyvitukkia ei voinut nostaa tyhjällä kärryllä vaikka tukijalat oli maassa, nosti kärryn telit toiseltapuolelta ilmaan ja olis kaatanut kärryn.

  et´sillee nm:Tyytyväinen

 4. Polaris 500 traktori ja Timber Pro 400 kärry vaijerinostimella ollut syksyn mökkikäytössä. Tyhjän kärryn aisapaino on melko suuri, mutta suuremmin siitä ei ole ollut haittaa. Yhdistelmä on pitkähkö, joten ajoreitin joutuu suunnittelemaan sen mukaan. Vaijerinostimesta kaukosäädöllä on ollut hyötyä kevyessä juonnossa ja nostamisessa. Kerran mönkijän varosysteemi sammutti moottorin – odotuksen jälkeen toimi taas. Nostoissa tulee olla tarkkana, ettei puu putoa jaloille (yhden kerran jälkeen oppii). Yhdistelmän vetokyky yllättää myönteisesti. Peruutus ei ole Polariksen vahvuus, luistaa helposti alarinteeseen.Lohkolämmitin ja kahvan lämmittimet sekä tilava takaboksi ovat osoittautuneet hyviksi lisukkeiksi. 10W led työvalo ja ketjut nyt hankinnassa. Ajoreitin pääsi vielä läpi, mutta lumella ketjut ovat tarpeen sekä ylä että alamäessä.

 5. Ihan lelu on tuollainen mönkijä. Minulla on Polariksen 445 nelivetoinen takapyörien ketjuilla. Polaris kepittää Hondan helposti, koska siinä on erillisjousitettu – taittuva taka-akseli. Telikärryn kanssa ajelin, mutta kömpijän maavara on todella pieni.
  Niinpä laitoin kärryn David brovni 996 perään. Kun ensiharvennuksen jälkeen puiden keskimäärainen etäisyys toisestaan on 2,9 metriä, ei pystypuut haittaa, vaikka karikat eivät käännykkään.
  Avaan suorahkot ajourat, aloitan perältä ja hakkaan suoraan kärryyn. Tankillinen riittää siihen, että kärry tulee täyteen = n 1,5 kiintoa kuitukokoista leppää ja koivua.
  Taavetissa on luonnollisesti ketjut, joten voin helposti kurvata sillä klapikoneeni viereen ja syöttää pöllit koneeseen. Kaksi – kolme kuormaa päivässä tuottaa jo hyvän mielen ja 10 – 13 heittomottia klapeja rakoliiteriin ja verkkoperäkärryyn.
  Iltasella voin ajella kömpijällä ihan vaan huviajelua.
  Hyvä traktori maksaa kärryn ja ketjujen kanssa neljästä tonnista ylöspäin, kymppitonnilla saa jo loistavat vehkeet. Moottorisaha maksaa kuutisensataa, eipä kalusto hirmuisia maksa. No kunnon klapikone maksaa kuutisen tuhatta, mutta kyllä sillä tulee klapeja mieletöntä vauhtia.

 6. Eka urakka takana Polari 500 traktori ketjuilla ja Nokan Forest Pro uudempi kärry. Kolmisen kymmentä kuutiota tukkia ja viisitoista kuutiota kuitua. Melko hyvin sitä tuollakin selvittiin, vaikka isojen jopa kuution tukkien kanssa täytyy hieman kikkailla, että saa kyytiin ja pinoon, varsinkin kun ahneuksissani olin tehnyt niistä 5,5metrisiä. Uudemmat 4,6metriset olivat sitten jo oikeaa mittaa. Ilman nostinta ei myynti onnistu, mutta klapitavara kulkee tuollaisella jo varsin kevyesti. Itselle oli kuitenkin ehdottoman järkevä, kun kohtullisen traktorin 4wd hinta nousee ja siihen sopiva kärry maksaa kanssa. Ja mukava katsoa jälkeä, kun ei ole metsä ruvella päivän jälkeen!

 7. Moi !
  Hankin 2004 syksyllä Honda Rincon- mönkkärin ATV- Expertin kärryllä ja lavavarustuksella. Yhdistelmä oli toimiva mökkiolosuhteissa maatilalla, jossa ei ollut muuta koneellista kuljetuskalustoa. Sillä kuljetti rankoja ja kuitupuuta sen minkä hakkasikin, mutta tukkien kanssa ”puljaaminen” vei aikaa ja voimia. Hankin 2008 vaijerinostimen, joka auttoi varsinkin raskaiden pöllien kyytiin nostelussa, mutta oli työnä silti hidasta.
  Kun metsätaloutta ”harrastaa” vapaa- aikanaan, niin mönkijällä säästää hikeä ja varusteiden kuljettaminen on vaivatonta, kun lähes aina pääsee palstan laidalle oli sitten kyseessä metsänhoito- tai hakkuutyö. Ja palatessa voi tuoda motit mukanaan. Em. yhdistelmä täytti hyvin em. tarpeet.
  Vuosittainen tuntimäärä mönkijälle oli vähäinen. 2010 mennessä oli tullut 200 h käyttöä. Mietin myynkö vai mitä teen ?? Arvokkaita tunteja, tosin viihdeajollehan ei hintaa lasketa, mutta tosi vähän niitäkin kertyi.
  Keväällä 2011 päätin investoida hydrauliseen kuormaimeen ja vetävään kärryyn. Mukaan tuli traileri kuljetuksia varten sekä kippilava ja maakahmari. Alkukesä 2011 meni muutossa ja remontin teossa; tosihommiin pääsin vasta loppukesästä. Vuoden loppuun mennessä olin ajanut mönkkärillä ja Vahva- Jussilla 100 h puita ja oksia asiakkaiden pihoista. 2012 käyttötunteja kertyi karvan päälle 200 omassa yritystoiminnassa tonttipuiden kaadossa. Olen myös ajanut oksia, siivoillut energiapuuta ja kuitua maatilaolosuhteissa.
  2012 syksystä lähtien olen joutunut kuntouttamaan selkääni ja moni homma olisi jäänyt tekemättä ilman koneellista nostokalustoa. 2013- 2014 käyttötunteja on kertynyt hieman alle 150 h.
  Kannattavuutta ei voi laskea suoraan €/m3. Kun käsin tehtävää kuormausta siirtää koneelle tai siirtää varusteita konevoimalla kantamisen sijaaan, säästää energiaa hakkuuseen ja mh- työhön ja myös aikaa jää enemmän itse tuottavaan työhön. Tosin yksi syy kourakuormaimeen investointiin oli myös se, että toisella maatilalla olevalla traktori- kuormainkärry- yhdistelmällä harjoiteltuani koura ei enää heilunutkaan ”alokasmaisesti”. Tämä ”alokasaika” saa monet pettymään, koska kuormainen käyttö vaatii harjaannusta ja se taas vie aikaa.
  Hankintaa ei voi tehdä hetken mielijohteesta, itsekin laskin vähintään 10 v:n pitoajan ja vähintään 100 h:n käytön per vuosi. Mönkkäreiden arvo säilyy yllättävän hyvin ja hyötykäytössä pitoaika hyvällä huollolla on pitkä. ATV- Expertin varusteet menivät hyvin kaupaksi eli kun varustaa, niin kannattaa sijoittaa hyvälaatuisiin tuotteisiin, jolloin tarpeettomaksi jääneen toimivan kamppeen saa markkinoitua eteenpäin. Kuormaimeen olen hankkinut syksyllä 2012 jatkopuomin ja se paransi käytettävyyttä huomattavasti varsinkin ahtailla tonteilla; joskus pitää pystyä nostamaan taakkoja mönkkärin edestä ja kärryyn takaa, koska ei ole tilaa ajaa viereen.

 8. Päivitysilmoitus: Tee se itse: ensiharvennus moottorisahalla | Puuntuottaja – raha on paras metsäneuvoja

 9. Päivitysilmoitus: Logbullet pienajokone kulkee metsässä ja mukana | Puuntuottaja – raha on paras metsäneuvoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.