Uutiset

Alla olevat uutiset tulevat suoraan Puuntuottajan facebook sivulta. Jos ole rekisteröitynyt Facebook-käyttäjä, käy tykkäämässä sivusta. Saat tykkäämisen jälkeen Puuntuottajan facebook päivitykset suoraan uutisvirtaasi.

30th of kesäkuu 2018 10:57 AM Link
Pääsin pitkästä aikaa juhannuksena omalle metsätilalla kävelemään. Kävin ihailemassa luontoa ja mittaamalla relaskoopin kanssa harvennustarpeita. Muutama harvennusta kaipaava kuvio löytyi ja parilla on tulossa jo toinen harvennus muutamien vuosien päästä. Hyvin olivat vastanneet harvennukseen.

Kesä 2018 oli juhannukseen asti kuivin miesmuistiin. Kuivuuden seurauksena kallioiset rinteet olivat täysin kuolleita ja myös Metsälehden kannessakin ollut haapa näytti kuolevan pystyyn.

Taimet eivät näyttäneet kärsivän kuivuudesta. Kesällä 2012 istutettu kuusentaimikko näytti terveeltä, emme mene tänäkään kesänä sinne raivaussahan kanssa. Kuuset ovat vieläkin kasvukilpailun kärjessä. Olen odottanut jo monta kesää milloin kuviolle pitäisi tehdä edes jotakin.

Pari kesää kasvaneet kuusen taimet näyttivät myös hyvävointisilta kuten myös niitylle vuonna 2012 istutetut koivut. Koivut ovat alkaneet voittamaan hirviä, edelleen tuhoja syntyy mutta uskoisin alueelle jäävän ensiharvennettava metsä.

Pääsen heinäkuussa taas tilalle takaisin. Meillä on siellä muutama taimikonhoitoa kaipaava kuvio sekä muutamalle kuviolle pitäisi tehdä ennakkoraivaus. Pääsee taas uudistamaan parin vuoden päästä.
Message image
30th of huhtikuu 2018 06:25 AM Link
Kävin logbullet.com asiakkaan luona Tsekeissä kylässä tutustumassa Tsekin markkinoihin. Matka oli helppo, asiakas kävi hakemassa minut lentoasemalta, tarjosi majapaikan ja palautti vielä lentoasemalle takaisin. Meillä oli reilusti aikaa jutella, kun kaksi puuntuottajaa kohtaa niin keskustelu on pitkälti metsätaloudessa.
Kaiken keskustelun summauksena on rehellistä todeta, että metsätalous Tsekeissä on samanlaista kuin Suomessa. Tukista maksetaan 60€, kuidusta 30€ ja riista syö puuntaimet. Puunhinta on sama vaikka normaali palkka on 800€ kuukaudessa.
Metsät näyttivät vuoristoseudulla koostuvan kotimaisen näköisistä kuusikoista joiden seassa kasvoi jaloja lehtipuita ja lehtikuusta. Lehtikuusta viedään jalostettuna Italiaan, hyvästä lehtikuusesta saa 200€ per kuutio.
Matkailu avartaa. Tsekin maaseutu on nykyään turvallista, siistiä ja kohtuuhintaista. Pitää suunnata tuonne vielä perheenkin kanssa.
Message image
8th of syyskuu 2017 12:28 PM Link
Esittelen pienajokonettani Hyrylässä (Tuusula) lauantaina 16.09.2017. Jos kone kiinnostaa, kannattaa tulla tutustumaan.
Event https://www.facebook.com/events/1631207246954581/
Logbullet Tutustumispäivä 16.09.2017
Tervetuloa tutustumaan Logbulletin tuotantotilaan Hyrylään (Tuusula) ja samalla Logbullet pienajokoneeseen. Paikalle v...
1st of tammikuu 1970 12:00 AM
26th of syyskuu 2016 02:44 PM Link
Puut tykkäävät kasvaa oikeissa olosuhteissa. Kuvassa olevalta alueelta kaadettiin edellisen kierron puut helmikuussa 2012 ja istutettiin kesäkuussa 2012 mättäisiin 2-vuotiaita keskipaakkuisia kuusentaimia. Vuoden 2016 syyskuussa istutetut kuuset ovat ohittaneet ihmisen mitan. Ei ollut vuosia puuton alue.

Kohde oli ennen uudistusta vajaatuottoinen harmaalepikkö. Tiesimme saavamme raivaussahattavaa useampaan kertaan ennen kuin lepikko taittuu ilman kasvinsuojeluaineita.
Message image
31st of elokuu 2016 03:27 PM Link
Seison seuraavat kolme päivää (1-3.9.2016) Finnmetkon "puistometsässä" osastolla 566 mainostamassa Logbullettia. Okrassa kävi reilusti lukijoita moikkaamassa ständillä, oli kiva jutella lukijoiden kanssa. Minut tunnistaa oranssista Logbullet takista. Ei ostopakkoa.
Message image
20th of heinäkuu 2016 07:06 PM Link
Metsäkeskus on päätynyt julkaisemaan metsään.fi tiedot verkkopalvelussa. Kävin katsomassa oman tilan tietoja ja datat näkyivät kaikelle kansalle kohtuullisen pieniin ruutuihin pilkottuna.

En osaa keksiä, että kuka tuosta avatusta datasta tuossa muodossa oikein hyötyy. En olisi ainakaan itse osannut hyödyntää oman tilan kohdalla näkyviä tietoja kaupallisesti. Metsäalan toimijoiden intoa käyttää dataa hyväksi laskee varmasti myös se tosiasia, että Metsään.fi tiedot ovat heikkolaatuisia ellei metsänomistaja ole niitä omalla kustannuksella laittanut kuntoon.

Palvelu löytyy haastavasta osoitteesta: http://metsakeskus.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=94a25c489c6e451aa6212cb56c7f241f
Message image
19th of heinäkuu 2016 09:18 AM Link
Etelä-Savossa on mustikkakausi parhaimmillaan. Kävimme hakemassa pari ämpärillistä mustikoita ja sen jälkeen leikimme vielä marjakarhuja ja nautimme mustikoita vatsatkin täyteen. Tuntuu oudolta napsia ilmaista herkkua maasta. Mustikoiden poiminta on jotenkin "väärin", miten ihmeessa metsät voivat olla täynnä tuollaista ilmaista herkkua?

Emme olleet omassa metsässä joten mustikoita ei voi laskea oman metsän taloudelliseen tuotokseen mukaan.
Message image
11th of heinäkuu 2016 11:49 AM Link
Kävin esittelemässä Logbullettia Okra-messuilla. Tapasin samalla suuren joukon puuntuottaja-blogin lukijoita, monet lukijat osasivat yhdistää koneen ja kirjoittajan ja tulivat juttusille. Kiitokset kävijöille, oli mukava jutella. Seuraavan kerran seison koneen kupeella Finmetkossa Jämsänkoskella syyskuun alussa.
Message image
3rd of kesäkuu 2016 12:51 PM Link
Kävin lataamassa http://www.metsapaikka.fi/ palveluun oman tilan tiedot ja asensin metsäpaikka-sovellutuksen omaan puhelimeen. Rekisteröityminen ja asennus onnistuivat kohtuullisen helposti. Nyt minulla on aina mukana oman tilan puustotiedot joita pääsen itse päivittämään metsässä kävellessä. Päivitin järjestelmään heti uudistushakkuut ja muut helpot asiat.
Message image
12th of toukokuu 2016 12:15 PM Link
Kävin pitämässä PKMO:n muiden hallituslaisten kanssa kolmiosaisen metsäalkeiskurssin otsikolla "Vertaiskurssi aloitteleville ja tuleville metsänomistajille". Kurssi meni hyvin, pidämme kurssin varmaan vuoden kuluttua taas uudestaan. Kurssikalvot löytyvät osoitteesta: http://www.pkmo.org/tapahtumien-aineistot/
27th of huhtikuu 2016 12:43 PM Link
Sain Logbulletin uuden version valmiiksi huhtikuussa 2016 ja pääsin ajelemaan koneella myös metsään. Käy lukemassa koneesta juttu: http://www.puuntuottaja.com/kevaan-2016-logbullet-sai-lisaa-hevosia-keulalle/
Message image
21st of huhtikuu 2016 02:47 PM Link
4th of huhtikuu 2016 09:30 AM Link
Hyvä kirjoitus metsänomistajista ja metsänomistamisesta: "Sitä, että huomattavalla osalla metsänomistajia on vain vähän metsää, on pidetty ongelmana. Kuitenkaan pitävää todistetta väitteen puolustamiseksi ei ole esitetty. Teollisuus on aina saanut tarvitsemansa määrän puuta Suomesta". Ei voi kiistää.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/mets%C3%A4ala-ei-mittaa-mets%C3%A4nomistajan-arvoa-1.142194
26th of maaliskuu 2016 08:40 AM Link
Olen mukana järjestämässä pääkaupunkiseuden metsänomistajien metsänkasvatuksen perusteet läpikäyvää kurssia. Kurssilla saa tiiviin alkutietopaketin metsänkasvatuksesta kolmen illan aikana mukavina annoksina.

Jaa kurssista tietoa tutuille ja käy itsekin ilmottautumassa mukaan. Kurssi on ilmainen sekä PKMO:n jäsenille että muille asiasta kiinnostuille. Kurssi ei velvoita liittymään yhdistykseen tai tekemään mitään muuta.
15th of maaliskuu 2016 04:27 PM Link
Metsäteollisuus ehdottaa tasaisin välein yksityisien metsävaratietojen täydellistä vapauttamista julkisuuteen. Käytännössä Metsäteollisuus haluaa nähdä mitä metsätiloilla voisi olla myytävänä.

Ehdotus on vastaava kuin sijoitusyhtiöiden ehdotus kaikkien pankkitilien tietojen avaamisesta. Molemmat tapaukset tehostaisivat yrityksien toimintaa markkinoinnin kohdistuessa tarkasti oikeaan osoitteeseen. Miksi pankkitilejä ei voisi avata?

Olen ihmetellyt miksi Metsäteollisuus ei avaa jo nyt omistamiensa metsien kuviotietoja kaikkien helposti saataville. Metsäteollisuusyritykset ostavat / myyvät jatkuvasti toisilleen puuta, tietojen avaaminen helpottaisi heidän ristiinostamista.

Jos yritykset eivät halua avata kuviotietojaan, avaisivat edes kulutusennusteet ja varastotasot (=mitä on ostettu). Helpottaisi puiden tarjoamista oikeaan osoitteeseen.

En pidätä hengitystä odottaessani metsäteollisuuden omien tietojen vapautumista / avautumista. Nähtävästi muiden tiedot pitää avata, omat halutaan pitää salassa.

Tässä vielä Metsäteollisuuden ajatuksia: http://www.metsateollisuus.fi/uutishuone/tiedotteet/Metsavaratiedoilla-kaikille-tasapuolinen-kilpailuasema-2346.html
2nd of maaliskuu 2016 08:01 PM Link
Helmikuun 2016 metsäjutussa perustetaan metsä ilman pottitaimia. Metsän saa aikaseksi kylvämällä siemeniä tai antamalla luonnon levittää siemenet lähellä kasvavista puista. Käy lukemassa juttu: http://www.puuntuottaja.com/metsan-uudistaminen-ilman-taimien-istuttamista/
Message image
26th of helmikuu 2016 10:26 AM Link
Muistakaa täyttää metsätalouden veroilmoitus viimeistään 29.2.2016 vaikka viime vuodelta ei olisi myyntituloja. Vähennyksetkin ovat rahanarvosia, ei kannata hukata niitä.
Täytimme veroilmoituksen http://www.puuntuottaja.com/metsaveroilmoituksen-tayttaminen-helposti-ja-nopeasti/ ohjeilla. Koko hommassa kesti 30 minuuttia aloituksesta lopetukseen hyvien vuoden mittaan täytettyjen muistiinpanojen takia.
Message image
24th of helmikuu 2016 07:41 AM Link
Hirvituhot kaksinkertaistuneet vuoden 1986 ja 2008 välillä. Saimaan ympäristössä yli 30 prosenttia taimikoista vahingoittuneita. Saimaan ympäristössä käytännössä kaikki muut taimikot kuin kuusikot ovat saaneet vaurioita, voin vahvistaa havainnon myös omista taimikoista. Uutinen: http://www.luke.fi/uutinen/hirvituhojen-maara-yli-kaksinkertaistunut-riski-suurin-haapavaltaisissa-metsikoissa/ ja tutkimus: http://www.silvafennica.fi/pdf/article1410.pdf Ei tarvitse ihmetellä miksi ihmiset istuttavat kuusta.
Message image
19th of helmikuu 2016 06:14 AM Link
Tammikuussa istutettiin Motti-ohjelmalla kuusia erilaisilla tiheyksillä. Taloudellisesti kannattavinta on istuttaa kuusia niin vähän kuin mahdollista. Tulee pienemmät uudistuskulut, pienemmät korjuukustannukset sekä korkein tukkiosuus. Käy lukemassa juttu: http://www.puuntuottaja.com/1400-vai-2200-kuusta-hehtaarille-vai-jotakin-silta-valilta/
Message image
2nd of helmikuu 2016 09:04 AM Link
Message image