Uutiset

Alla olevat uutiset tulevat suoraan Puuntuottajan facebook sivulta. Jos ole rekisteröitynyt Facebook-käyttäjä, käy tykkäämässä sivusta. Saat tykkäämisen jälkeen Puuntuottajan facebook päivitykset suoraan uutisvirtaasi.

30th of kesäkuu 2018 10:57 AM Link
Pääsin pitkästä aikaa juhannuksena omalle metsätilalla kävelemään. Kävin ihailemassa luontoa ja mittaamalla relaskoopin kanssa harvennustarpeita. Muutama harvennusta kaipaava kuvio löytyi ja parilla on tulossa jo toinen harvennus muutamien vuosien päästä. Hyvin olivat vastanneet harvennukseen.

Kesä 2018 oli juhannukseen asti kuivin miesmuistiin. Kuivuuden seurauksena kallioiset rinteet olivat täysin kuolleita ja myös Metsälehden kannessakin ollut haapa näytti kuolevan pystyyn.

Taimet eivät näyttäneet kärsivän kuivuudesta. Kesällä 2012 istutettu kuusentaimikko näytti terveeltä, emme mene tänäkään kesänä sinne raivaussahan kanssa. Kuuset ovat vieläkin kasvukilpailun kärjessä. Olen odottanut jo monta kesää milloin kuviolle pitäisi tehdä edes jotakin.

Pari kesää kasvaneet kuusen taimet näyttivät myös hyvävointisilta kuten myös niitylle vuonna 2012 istutetut koivut. Koivut ovat alkaneet voittamaan hirviä, edelleen tuhoja syntyy mutta uskoisin alueelle jäävän ensiharvennettava metsä.

Pääsen heinäkuussa taas tilalle takaisin. Meillä on siellä muutama taimikonhoitoa kaipaava kuvio sekä muutamalle kuviolle pitäisi tehdä ennakkoraivaus. Pääsee taas uudistamaan parin vuoden päästä.
Message image
30th of huhtikuu 2018 06:25 AM Link
Kävin logbullet.com asiakkaan luona Tsekeissä kylässä tutustumassa Tsekin markkinoihin. Matka oli helppo, asiakas kävi hakemassa minut lentoasemalta, tarjosi majapaikan ja palautti vielä lentoasemalle takaisin. Meillä oli reilusti aikaa jutella, kun kaksi puuntuottajaa kohtaa niin keskustelu on pitkälti metsätaloudessa.
Kaiken keskustelun summauksena on rehellistä todeta, että metsätalous Tsekeissä on samanlaista kuin Suomessa. Tukista maksetaan 60€, kuidusta 30€ ja riista syö puuntaimet. Puunhinta on sama vaikka normaali palkka on 800€ kuukaudessa.
Metsät näyttivät vuoristoseudulla koostuvan kotimaisen näköisistä kuusikoista joiden seassa kasvoi jaloja lehtipuita ja lehtikuusta. Lehtikuusta viedään jalostettuna Italiaan, hyvästä lehtikuusesta saa 200€ per kuutio.
Matkailu avartaa. Tsekin maaseutu on nykyään turvallista, siistiä ja kohtuuhintaista. Pitää suunnata tuonne vielä perheenkin kanssa.
Message image
1st of huhtikuu 2018 09:32 AM Link
Kävimme nauttimassa aurinkoisesta pääsiäispäivästä ja katsomassa miten metsätilamme voi. Näytti voivan vallan hyvin. Talven tuhot olivat olleet kohtuulliset ja metsä tuntuu kasvavan kovaa vauhtia.
Oli mukavaa katsella metsänhoitotöiden vaikutusta metsään ja suunnitella tulevia työkohteita. Pääsemme ulkoiluttamaan parille kuviolle raivaussahaa, mutta mitään paniikkia ei ole.
Message image
24th of helmikuu 2018 06:47 AM Link
Muistakaa käydä täyttämässä metsäveroilmoitukset. Itse käytin juuri 20 minuuttia ja täytin ilmoitukset omilla ohjeilla: http://www.puuntuottaja.com/metsaveroilmoituksen-tayttaminen-helposti-ja-nopeasti/
10th of joulukuu 2017 08:40 AM Link
Vuoden 2017 viimeisessä jutussa lasketaan ajourien taloudellista vaikutusta ensiharvennuksen kannattavuuteen: http://www.puuntuottaja.com/ajourien-vaikutus-ensiharvennuksen-taloudelliseen-kannattavuuteen/ . Käy lukemassa juttu ja anna kommentteja.
Message image
2nd of joulukuu 2017 05:56 PM Link
Lähdin perheen kanssa metsäretkelle hämärään Sipoonkorven kansallispuistoon. Kävelimme polkua pitkin makkaranpaistopaikalle ja nautimme pimenevästä illasta. Pitää käydä myös kesällä valoisampaan aikaa pidemmällä lenkillä.
Message image
29th of lokakuu 2017 07:32 PM Link
Videoblogi päivän tunnelmista tankki tankilta kuusikon ensiharvennuksella. Ruumille kuntoutusta ja mielelle lepoa. Hakkuulla ei tarvitse pohtia muuta kuin minkä puun kaataa ja minne sen kaataa.
21st of syyskuu 2017 01:20 PM Link
Syyskuun jutussa siirretään omat metsävaratiedot metsään.fi palvelusta Wuudikseen ja muokataan tietoja kuntoon. Käy lukemassa juttu: http://www.puuntuottaja.com/omien-metsavaratietojen-siirtaminen-verkkoon/
Metsäpuiden taimitarhatuotannosta kiinnostuneiden kannattaa käydä lukemassa myös edellinen juttu: http://www.puuntuottaja.com/metsataimien-taimitarhatuotanto/
Message image
8th of syyskuu 2017 12:28 PM Link
Esittelen pienajokonettani Hyrylässä (Tuusula) lauantaina 16.09.2017. Jos kone kiinnostaa, kannattaa tulla tutustumaan.
Event https://www.facebook.com/events/1631207246954581/
Logbullet Tutustumispäivä 16.09.2017
Tervetuloa tutustumaan Logbulletin tuotantotilaan Hyrylään (Tuusula) ja samalla Logbullet pienajokoneeseen. Paikalle v...
1st of tammikuu 1970 12:00 AM
26th of elokuu 2017 07:30 AM Link
Kävin tyhjentämässä linnunpöntöt ja siirsin ne talveksi suojaan. Tänä vuonna oli ollut yllättäen hyvä pesimävuosi, pesät olivat kelvanneet linnuille eikä pesistä löytynyt kuolleita poikasia. Pöntöt nousevat puuhun taas ensi keväänä tarjoamaan luonnon hyttysansoille asemapaikkoja.
Message image
12th of heinäkuu 2017 04:44 AM Link
Kesällä luonnolla ja ihmisellä on kiire. Luonollla suurempi kiire, kun pitää hoitaa koko vuoden kasvu muutamassa kuukaudessa. Koivut kasvavat etelässä metrin vuodessa, parhaimpina kesäpäivinä pituutta kertyy reilusti yli sentti lisää.

Puiden kasvu jaksaa yllättää, taimikot turpoavat ainespuuksi lyhyessä ajassa. Metsätilamme oli ollut ostohetkellä hoitamattomana useamman vuoden, poltimme taimikoihin tynnyrillisen raivaussahabensaa ja saimme käännettyä taimikot kasvukulmaan. Yksi kuutio puuta korvaa lämmityksessä kuution polttoainetta, luonnon kannalta polttoaineen kulutus oli kannattava sijoitus.

Jätimme ensimmäisellä kierroksella hirvituhojen takia taimikoihin 3000 runkoa per hehtaari. Silloin jätetyt risut ovat turvonneet kuudessa vuodessa lähes ainespuun mitat täyttäviksi rungoiksi. Olemme käyneet nyt taimikoita uudestaan läpi. Tällä kertaa tavoitteena on jättää kuviot ensiharvennuskuntoon. Taas palaa bensaa ja kanistereittain vettä.

Raivaussahauksen ja saunan jälkeen on ollut mukava käydä nukkumaan kesäyöhön teltassa. Saa kuunnella luonnon ääniä ja nautti raikkaasta ilmasta.
Message image
3rd of heinäkuu 2017 05:55 AM Link
Heinäkuun 2017 jutussa käytään Wood Elmia 2017 tapahtumassa. Käy lukemassa juttu: http://www.puuntuottaja.com/messuraportti-wood-elmia-2017/
Message image
8th of kesäkuu 2017 05:35 PM Link
Pysähdyimme Ruotsissa Elmia matkalla tutustumaan taimitarhaan. Opin matkalla paljon taimien tuotannosta ja sain otettua paljon kuvamateriaalia blogijuttua varten.

Vierailukohteemme kehittää jatkuvasti taimien tuotantoa, olivat ensimmäisiä pahvilaatikossa toimitettavien pakkastoimien tuottajia. Lisäksi ovat ottaneet käyttöön taimien suojaamisen tukkimiehentäiltä liima+hiekka suojauksen kasviensuojeaineiden sijasta. Taustalla on Ruotsin metsäsertifikaattien ehdottomuus kasvinsuojeaineita kohtaan.

Tuotannossa oli uutuutena taimien koulimisessa konenäöllä toimivan robotin käyttö. Taimet nostetaan alkukennoista robotilla ylös ja heikosti kasvaneet taimet hylätään konenäön avulla. Hyvät taimet istutetaan sen jälkeen varsinaisille kasvatusalustoille samalla robotilla. Taas yksi työvoimavaltainen työvaihe pois.
Message image
7th of kesäkuu 2017 08:57 AM Link
Tilaamme halkoo pikitie, jolla Googlen kuvausauto oli käynyt ottamassa kuvia vuonna 2009. Kävin tallentamassa Googlen kuvia talteen Metsäpaikan "havainnot" tietokantaan ja otimme myös samoilta paikoilta kahdeksen vuoden jälkeen kameralla kuvia. Muutos on ollut melkoinen, "tuleekohan tuosta taimikkoa" kohdista on tullut vuosien saatossa oikea taimikko. Kuvan kohta kaipaa vielä yhtä taimikonharvennusta ennen ensi harvennusta kunhan puut ovat ottaneet keskimäärin viiden metrin pituuden.
Message image
5th of kesäkuu 2017 07:28 AM Link
Löysin youtubesta hienon metsähistoriallisen dokumenttielokuvan Honkataipaleen puunkuljetusradasta: https://www.youtube.com/watch?v=JYbH5c0AZxc . Hienoa ajankuvaa 70-luvun Suomesta, taitavaa työntekoa ja puunkuljetuksen omistuista historiaa.
25th of toukokuu 2017 06:32 AM Link
Pääsin nauttimaan aurinkoisesta kevätpäivästä omalla tilalla. Kävimme kävelemässä metsässä katsomassa mitä metsässä pitää tehdä. Törmäsimme kävelyllä taas hirveen ja hirven syömiin puihin.

Istutimme toukokuussa 2012 kuusia, kuuset ovat lähteneet mukavasti kasvuun. Yhtenä kohteena oli pellonlaidalla ollut lepikko. Arvelimme lepikon antavan kasvulle potkua ja voimakasta kantovesoittumista. Molemmat arviot menivät oikein, pitää mennä tänä kesänä ajamaan 1.5 mittaisien kuusien tulevaa kasvua haittaava lepikko kokonaan alas.

Istutimme kesäkuussa 2013 entiselle pellolle / niitylle rauduskoivuja. Koivujen kasvatus on ollut varsinaista kasvatusta. Olemme taistelleet pintakasvillisuutta alas horsmikon kasvettua yli 1.5 metrin korkuiseksi ja suojanneet koivuja runkosuojilla ja Trico-hirvikarkotteella.

Koivujen kasvu vanhalla heinäpellolla on ollut hyvää. Koivut kasvavat innolla kohti taivasta suorina ja alkavat jo rikkomaan runkosuojia. Runkosuojan ylähalkaisja on 5.5cm, mukava vuosikasvu. Käytimme kokeeksi myös pientäerää taimitassuja, taimitassut ovat jo käytännössä maatuneet taimien ympäriltä.

Hirvien vaivaamassa niittypäädyssä kasvu ei ole ollut yhtä komeaa. Hirvet ovat käyneet katkomassa ja viottamassa osaa taimista ja pintakasvillisuuden antaessa kovaa kilpailua on kasvukin ollut heikompaa. Harvennuksien jälkeen tuokin pääty tulee näyttämään koivikolta.

Nostimme pihalla linnonpöntöt puihin. Meillä on tapana kerätä pöntöt puhtaaksi kopautettuna syksyllä suojaan ja nostaa ne taas keväällä takaisin puuhun. Toivottavasti syksyllä löytyy monta onnistunutta pesintää.
Message image
30th of huhtikuu 2017 12:12 PM Link
Minulla on mennyt viimeinen vuosi perhe-elämässä ja Logbulletien valmistuksessa. Pääsin ilokseni huhtikuussa myös vähän pöristyttämään moottorisahaa kuusikkoon. Meillä on taas kesällä suunnitelmana mennä tilalle huudattamaan raivaussahoja, muutamat taimikot kaipaavat väljentämistä.
9th of huhtikuu 2017 03:18 PM Link
Pääsin pitkästä aikaa puuhaamaan metsään moottorisahan kanssa. Puut suostuivat tulemaan lopulta alas vaikka pääsin myös improvisoimaan kääntöraudan puusta.

Konkelon saa laukeamaan nopeasti tekemällä puuhun neljällä pistosahauksella reiän ja laittamalla reikään riukupuun. Puun tyvelle pitää tehdä ainakin kääntösuuntaan toinen kaatokolo jottei pitopuu estä puun kiertymistä. Minuutin toimenpiteen jälkeen puu on kevyt kevyt kääntää maahan.

Kuvassa näkyvä pieniajokone on minun valmistama logbullet.
Message image
18th of maaliskuu 2017 05:27 PM Link
Menen taas tänäkin keväänä pitämään PKMO:n puitteissa kolmiosaista metsäkurssia. Toisena puhujana on PKMO:n puheenjohtaja. Ensimmäisellä kerralla 19.04.2017 käydään läpi perusteiden perusteet. Kurssi pidetään Helsingissä ja on ilmainen kaikille jäsenyyksistä riippumatta.
Message image
4th of joulukuu 2016 07:49 AM Link
Avoimuuden politiikan mukaista tietoa puuntuottaja.com sivusta. Kävin katsomassa tilastoista miten puuntuottaja.com on kerännyt kävijöitä. miten ihmiset ovat päätyneet sivuille ja mitä juttuja ihmiset ovat lukeneet sivuilta. Kävijämäärät näkyvät kuvaajasta.

Puuntuottaja saa käytännössä kaikki kävijät google-hakujen kautta. Marraskuussa 2016 sivuilla kävi 12 242 eri kävijää joista 11 906 tuli Googlen kautta. Suosituin hakusana oli "hinta", muuten syksyllä haut keskittyivät kuusikon harventamiseen ja moottorisahan teroittamiseen. Molemmista aiheista etsivät löytävät hyvät jutut.

Sivuilla käydään tasaisesti koko kuukauden. Suosituin hetki sivuille tulemiseen on alkuviikon illat, mutta puuntuottaja viihdyttää myös työpäivisin. Päivällä tulee työmatka-aikaan kävijämäärässä laskua ja öisin nukutaan.

Puuntuottajassa ei ole tehty kävijätutkimusta. Kuvaajat tulevat yksinkertaisesta verkkohotellin pitäjän tarjomasta työkalusta. Olen käyttänyt verkkohotellina kotimaista Louhea.

Puuntuottajassa on ollut nyt kirjoitustaukoa. Tauko on johtunut käytännön syistä, sain toisen lapsen ja Logbullet tilauksia. Molempien hoitaminen on syönyt tehokkaasti puuntuottajan kirjoittamisesta tunteja pois ja välillä on pakko myös levätä. Puuntuottaja ei ole tuottanut minulle oman https://www.facebook.com/logbullet mainostuksen lisäksi yhtään mainostuloja.

Olen ollut yllättynyt puuntuottaja.comin suosiosta. Olin äärimmäisen iloinen kun sain ensimmäisen kerran 2000 kävijää kasaan. Seuraavan kerran yllätyin kun 10 000 kävijän raja meni ensimmäisen kerran rikki. Seuraavana tavoitteena on saada vuoden aikana 200 000 eri kävijää. Tavoitten toteutuminen vaatii keskimäärin 16 700 kävijää per kuukausi. Silloin teoreettisesti kaikki Suomalaiset aktiiviset puuntuottajat kävisivät keskimäärin kerran sivuilla.

Saisin tavoitteen helposti kasaan tekemällä pari pienkonevertailua. Tavoitteesta huolimatta tulen edelleen keskittymään minua oikeasti kiinnostaviin aiheisiin välittämättä lyhytaikaisista lukijamääristä. Olen montaa juttua kirjoittaessa tiennyt jutun saavan vähän lukijoita, mutta niille vähille lukijoille jutut ovat ainutlaatuisia tietolähteitä verkossa.

Raivaussahoista voisin kyllä tehdä vertailujutun, toinen saha pitäisi päivittää jolloin vertailun tekemiselle olisi myös henkilökohtainen motiivi.
Message image