Messuraportti: Koneagria 2015 metsäisillä silmillä

KoneAgria2015_LakanaOlen käynyt viime vuosina erilaisilla maa- ja metsätalousmessuilla katsomassa metsäalan tuotteita ja samalla katsastamassa Logbulletin esittelyyn sopivia tilaisuuksia. Kävin lokakuussa KoneAgria 2015 -messuilla. Koneagria oli siirtynyt Jyväskylästä Tampereelle vuoden 2014 messujen jälkeen.LelyOsastoKoneagria on suunnattu maatalouden ammattilaisille. Koneagriassa metsätalous on vain sivuosassa suurimman huomion mennessä karjatalouden ja jyvänmonistamisen koneille. Maaloudessa käytetään paljon erikoiskoneita, valmistajia oli lähtenyt messuille sankoin joukoin. Messut täyttivät Tampereen messukeskuksen sisäalueiden lisäksi myös ulkoalueita.

Valmistajille messuille osallistuminen on arvokasta, joten yritykset valitsevat tarkoin messut, joille osallistuvat. Esimerkiksi Finmetko -messuilla pelkät messupaikkahinnat ovat esittelypöydän kokoisesta 1260 euron paikasta aina metsäkoneiden esittelyyn sopivan 14 000 euroa + arvonlisävero maksavan paikan välillä. Finmetko on kokemukseni mukaan Suomen tärkeimmät metsämessut. Voit lukea käyntiraporttini vuoden 2014 Finmetko -messuilta. Varasin vuoden 2016 Finmetkoon jo oman paikan.Kire_500_TraktorikarryKoneagria -messuilla suurimmat metsätalouteen liittyvät tuoteryhmät olivat traktoreiden perään asennettavat tukkikärryt ja polttopuukoneet. Tukkikärryjen kokoluokka vaihteli kuvan Kiren pienestä ilman pyörävetoa olevasta kärrystä Keslan lähes tukkirekan kokoiseen kärryyn.Tehojätkat_2015_UusimalliValtaosa metsätalouden koneista oli sijottautunut messuhallin ulkopuolella olevalle messualueelle. Hyvällä säällä oli mukava käydä haukkaamassa raitista ilmaa ja katsastamassa uutuuksia. Usewood oli tuonut paikalle uudistetun version Tehojätkä-pienoismetsäkoneesta. Tehojätkä maksaa vuonna 2015 arvonlisäverottomana 50 000 euroa. Tehojätkä tarvitsee toimiakseen lisäksi vähintään joko 8000 euroa maksavan raivauspään tai 14 000 euroa maksavan hakkuupään. Messuilla näytillä ollut Tehojätkä oli messujen jälkeen menossa käyttöön Jämsän ammattiopistoon metsäkonekuskien koulutukseen.

Terri_3020A_UnderhoodMessut ovat hyvä paikka kuulla koneille hintatietoja, tuotteiden myyntimääriä ja tutustua toisten koneiden tekniikkan. Jokainen suunnittelee koneensa itse, mutta on hyvä nähdä miten kilpailijat ovat tehneet tuotteensa. Hintatietojen saaminen messujen ulkopuolella on hankalaa, yrityksillä on tapana pimittää verkkosivuiltaan ja muista julkisista lähteistä tuotteidensa hintatietoja. En tiedä miksi. Biojack_110Messuilla oli näytillä isäntälinjan energiakouria ja sykeharvestereita. Kevyisiin koneisiin voi asentaa pienimpiä energiakouria, kuten hinnaltaan 1996 euroa (1610 e/alv 0%) olevan Biojack 110-kouran tai messuhintaan 2468 euroa (1950e/alv 0%) maksavan Nisula 105E-kouran.

Kevyille metsäkoneille sopivia energiakouria myydään joitakin kymmenen vuodessa. Olen ottanut valokuvat Finmetko2010 -messuilla Nisulan kourasta numero 2 ja nyt Koneagria 2015 -messuilla numerosta 147. Nisulan pienen kouran kanssa kilpailevia Biojack-kouria on myyty reilut 30 parissa vuodessa.Jobo_Harvesteri_RakennussarjaTraktoriluokkaan käyvänä kourana messuilla oli muiden mukana tee-se-itse rakennussarjanakin toimitettava Jobo. Koura toimitetaan ylläolevan kaltaisina osina (oletan, että lakut eivät kuulu sarjaan) asiakkaalle valmistusohjekirjan kanssa. Jobo_HarvesteriValmiina kouran pitäisi sitten näyttää yllä olevalta. Äärimmilleen vietynä metsänomistajan omatoimisuus tarkoittaa työvälineiden hitsaamista omatoimisesti kasaan.

Mense_RaivauspaaMense on jatkanut koneellisen taimikonhoidon tuotteiden parissa. Kuvan hakkuukouraan kiinnitettävä lisälaite maksaa 4500 euroa. Kysyin miksi tuote on noin kallis. Kuulemma tuotteessa on liikettä antamassa 2000 euroa maksava sylinteri jolloin tuotekin maksaa enemmän. Kesla_proG20Kokonaisuudessa Koneagria -messut antavat pelkille puuntuottajille vähän. Pitkästä matkasta ei kannata lähteä ajelemaan messuille ellei sitten lähde samalla katselemaan maatalouspuolen koneita. Messuilla oli mukana paljon perheitä, nuorimmat isännät/emännät viihtyivät hyvin pörisemässä traktoreiden ohjaamoissa.

Minulle messuille käynti ei ollut mitenkään turha. Ajattelin jättää Logbulletin kanssa Koneagrian välistä myös seuraavana vuonna. Yhdellä tutustumiskäynnillä säästin reilusti markkinointirahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.