Kuusen kasvukiihdytys

Taimikoissa on usein suuria kuusia keskellä vielä kasvunsa alussa olevia kumppaneitaan. Taimikkoon ei ole oletettavasti jätetty tahallaan suuria kuusia varjostamaan vaan uudistushakkuun raivausvaiheessa on säästetty pieniä kuusia ”helpottamaan” taimikon perustamisessa. Nämä kuuset ovat raivauksen aikaan taimen kokoisia, mutta iältään jo monta kymmentä vuotta.

Kuusi vastaa hyvin lisääntyneeseen valoon, kasvu alkaa kiihtymään ja kuusesta muodostuu taimikon kuningas. Tämä kuningas sitten varjostaa muita taimikossa kasvavia puita aiheuttaen kasvutappiota. Kaadoin taimikon keskeltä pois tälläisen kuusen, jolla kasvun kiihtyminen oli vienyt vain vuoden ja sen jälkeen on kasvua tapahtunut runsaasti. Kuusen ikä oli kaatohetkellä 43 vuotta ja halkaisija (kuoren alta) 20.6cm. Ensimmäisen 30 vuoden aikana kuusi pääsi 8cm halkaisijaan. 30 vuoden iässä olisi etelän talousmetsässä kasvanut kuusi ohittanut jo ensiharvennuksen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kuusi on kasvanut voimakkaasti, halkaisija on kasvanut 10.8cm. Jokainen vuosi on tuonut yli senttimetrin lisää halkaisijaan! Tuollaisella tahdilla tulisi tukkimetsä vauhdilla. Todellisuudessa kylläkin puita kannattaa kasvattaa tiheämmässä.

METLAlla on kiva sivusto missä seurataan viiden puun päivittäistä kasvua ”livenä”: http://www.metla.fi/metinfo/kasvu/paivittainen/ .

Kun raivaat metsää uudistushakkuuseen, kannattaa kaataa myös pienet kuuset pois, et saa niiden jättämisestä etua. Jos et kaada niitä taimikonhoitovaiheessakaan, sinulla on 10 vuoden päästä taimikon keskellä varjostava puu. Huomaat varjostuksen kasvutappiona kuusen ympärillä. Jätetty puu on kallis puu.

2 thoughts on “Kuusen kasvukiihdytys

 1. Minulla on vanha peltolohko istutettuna koivulle. Koivikko (5 v. istutuksesta) kärsi kerrattain pahasti ensiumesta ja jouduin postamaan sieltä tod. paljon koivuja.
  Koivut istutettiin traktorin tekemään fälttikiivuun ja samaan kiivuun on tullut luontaista kuusen taimea runsaasti. Harmittaa ihan kun kuusen taimia ei ole kiivujen välisellä alueella vaan ne kasvavat koivujen kanssa suorassa rivissä.
  Koivut lähenevät kohta uudistusikää ja alla oleva luontainen kuusikkotaimisto kiihottaa kaatamaan koivut ennakoidusti, jotta voisin hyödyntää kuuset.
  MUTTA, totuus taitaa olla niin että kuusitaimikko jää liian harvaksi tukkikoivujen poiston jälkeen. Eli oli parasta varmastikin parasta poistaa kaikki kuuset r-sahalla, kun raivaan koivujen runkoja näkyviin kaatokoneelle.
  Nyky metsänhoito-ohjeistuksen jatkuvan kasvatuksen mahdollisuutta en tuossa näe.

  • Moi. Kannattaa arvioida onko taimia riittävästi ensiharvennuksen jälkeiseen aikaan. Eli jääkö sinne noin 3.5 metrin välein taimia. Yleensä pääsee helpommalla / saa paremman tuoton kun vetää kuuset maahan ja sitten aloittaa pelin puhtaalta pöydältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.