Arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen puuntuottajana

Metsässä puuhaminen on kivempaa kuin verotuksen kanssa säätäminen, mutta muutaman hetken viettäminen verotuksen kanssa on kannattavaa. On harvoja metsätöitä missä pääsee yhtä hyville tuntipalkoille kuin verotuksen tekemisellä oikein. Lukuisissa ohjeissa neuvotaan puuntuottajaa liittymään ALV-velvolliseksi. Kirjoituksen tavoitteena on auttaa sinua tekemään ALV-velvolliseksi liittyminen käytännössä.

Verottaja ottaa puuntuottajan automaattisesti ALV-velvolliseksi, jos metsästä tulee tuloja yli 8 500€ vuodessa. Tämä velvollisuus syntyy automaattisesti siltä päivältä milloin tuloja on tullut, ei vuoden alusta. Puuntuottaja voi hakeutua ALV-velvolliseksi myös pienemmillä tuloilla. Tuoreilla metsänomistajilla tulee yleensä menoja runsaasti ennen kuin tulee ensimmäisiä tuloja. Kannattaa hakeutua heti metsätilan ostamisen jälkeen ALV-velvolliseksi.

Menoja syntyy käytännössä esimerkiksi raivaussahasta. Tyypillisen raivaussahan hinta hyllynreunassa on 615€, hinta sisältää ALV veron 23%. Tämä 23% vero lasketaan verottomasta hinnasta, veroton (ALV 0%) hinta on ollut 500€ – siitä 23% on 115€. Asiakas maksaa kaupalle 615€ ja kauppa tilittää arvonlisäveron valtiolle.

Sinulla on käytännössä kolme vaihtoehtoa mitä voit tehdä tämän kulun kanssa:

 1. Koska paperityö on tylsää, et tee mitään. Jätät kuitin piirongonlaatikkoon mahdollisen takuun vuoksi.
 2. ALV on niin monimutkaista, että ilmoitat verottajalle vain pääomakulun 615€.
 3. Teet asian kuten kuuluu, ilmoitat verottajalle ALV 115€ ja pääomakulut 500€.

Metsätilasi tuottaa sinulle vuoden aikana pääomatuloja 5000€. Verottaja haukkaa voitto-osuudesta 30% itselleen. Raivaussaha on ollut ainoa kulusi vuoden aikana. Pääset tukemaan valtiota:

 1. Et halua vähentää mitään. Maksat valtiolle 5000€ x 0.3 = 1500€. Taskuusi jää 3500€.
 2. Vähennät 615€ pääomatuloista. Maksat valtiolle 4395€ x 0.3 = 1315,5€. Taskuusi jää 3684.5€.
 3. Keräät ensiksi 115€ arvonlisäveroa takaisin valtiolta. Sen jälkeen vähennät 500€ pääomatuloista. Maksat valtiolle 4500€ x 0.3 = 1350€. Taskuusi jää 3765€.

Arvonlisäveroasian hoitaminen tuottaa sinulle 80.5€ enemmän kuin pelkällä pääomatulomenovähennyksellä ja 265€ enemmän kuin vähennyksien pois jättämisellä. Vuodessa erosta tulee käytännössä suurempi. Kuluja syntyy paljon, kun lähdet tekemään metsätöitä (esimerkiksi sahan polttoaine ja terät). Vaikka sinulla ei ole tänä vuonna tuloja, ilmoita menot verottajalle. Voit käyttää menoja seuraavina vuosina vähennyksiin.

ALV-velvolliseksi hakeutuminen tehdään lomakkeella Y3. Lomakkeita saa esimerkiksi sivulta: http://www.ytj.fi/palvelut/y-lomakkeet/perustamisilmoituslomakkeet . Lomakkeesta ei tarvitse täyttää kaikkia kohtia, muutaman kohdan täyttämisellä saa itselleen kaivatun Y-tunnuksen.

Sinun ei tarvitse perustaa yritystä / antaa yritykselle nimeä. Y-tunnus tulee sinun nimellesi. Käytännössä, kun myyt puuta, puunostaja käy etsimässä Y-tunnuksesi tietokannasta. Täytä lomakkeeseen osoitetiedot, kotipaikka (missä osoitteesi on) ja henkilötunnus. Puoliksi metsätilan omistavien avioparien ei tarvitse täyttää kuin yksi lomake, myynnit tapahtuvat toisen nimissä.

Tilikauden voi merkitä alkamaan kuluvan vuoden alusta. Kannattaa laittaa ALV-velvollisuus alkamaan 01.01 lähtien, niin myös alkuvuoden ALV-ostokset mukaan verotukseen.

Päivitys 13.11.2015: Kommenttien mukaan vuonna 2015 verottaja ei enää hyväksy alkuvuotta mukaan, verotuskausi alkaa vasta ilmoituspäivästä ja päättyy vuoden lopussa.

Voit hypätä toisen sivun ylitse. Seuraava kohta tulee kolmannella sivulla, missä ilmoitat hakeutuvasi arvonlisävelvolliseksi. Laita tähän taas päivämääräksi kuluvan vuoden ensimmäinen päivä.

Jos omistat tilan yhdessä puolison kanssa, voit ilmoittaa asian lisätietoja kohdassa. Verottaja poimii asian lisätiedoista ja ottaa asian huomioon.

Lopuksi sinun pitää lähettää ilmoitus verottajalle tai jos sinulla on kiire, voit hoitaa asian myös verotoimistossa. Asian käsittely vie päivistä muutamaan viikkoon. Hyväksymisen jälkeen verottajalta tulee kotiin kirje, jossa sinulle ilmoitetaan vakavin sanakääntein verovelvollisuudesta.

Verottaja on tehnyt alkutuottajille teemasivun:  http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Maatalousyrittaja_ja_metsanomistaja . Muutenkin verottaja on kohtuullisen hyvä antamaan neuvontaa. Jos olet epävarma, kannattaa soittaa verottajalle neuvontapuhelimeen.

Laita kommenttia palautelomakkeen avulla, jos onnistuit saamaan Y-tunnuksen ohjeen avulla tai jos ohjeessa on jotakin pielessä.

21 thoughts on “Arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen puuntuottajana

 1. ohje on muuten hyvä mutta sitä verovelvollisuuden aloituspäivää ei voi merkata alkamaan ennen hakemuksen saapumista. eli niitä alkuvuoden ostoksia ei saa verotukseen takautuvasti. tämä on sanottu selvästi lomakken täyttöohjeessa joka löytyy samasta paikasta kuin lomake

   • Liityin alv-rek 10/2015, laitoin alkupäiväksi 1.1.2015 ja läpi meni..

    Verottajan toimintahan on mielivaltaista, joten kaikkiahan kannattaa yrittää. Mietin juuri miten saisin metsätilan jonkun ulkomaalaisen veroparatiisiyhtiön ’omistukseen’. Täytyy soitella stubille..

 2. Saatiin puolison kanssa heti vuoden alusta y-tunnukset alkavaksi, haettiin 25.9.2014 ja ei mennyt hakuprosessissa ku n.viikko. Olipa hyvät ohjeet…kiitos kuuluu antaa selkeistä neuvoista.KIITOS!

  • Kiitoksia palautteesta. Juttujen tavoitteena on auttaa ihmisiä tilanteissa joita on itse aikaisemmin pohtinut – on äärimmäisen kiva kuulla että jutut oikeasti auttavat ihmisiä samoissa tilanteissa.

 3. ”Vaikka sinulla ei ole tänä vuonna tuloja, ilmoita menot verottajalle. Voit käyttää menoja seuraavina vuosina vähennyksiin.”

  Tähän kommentoisin. Käsittääkseni vain poistokohteet jatkuvat vuodesta toiseen, mutta muut metsämenot ilman tuloja johtavat johtavat tappiolliseen tulokseen, josta syntyy alijäämähyvitystä ainakin palkansaajalle. Mielestäni menoja ei voi vyöryttää (paitsi poiston osuus) verovuodelta toiselle.

 4. Päivitysilmoitus: Metsäveroilmoituksen täyttäminen helposti ja nopeasti | Puuntuottaja – raha on paras metsäneuvoja

 5. Onko niin että nykyään ei voi hakeutua jälkikäteen?
  Pitää siis ilmoittautua.

  Alkutuottaja hakeutuu arvonlisäverovelvolliseksi
  Yritys voi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka se
  harjoittaisi vain alkutuotantoa eikä sen liikevaihto ylittäisi
  8 500 euroa. Merkitse rasti, jos yritys haluaa hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi.
  Ilmoita myös päivä, jolloin haluat
  arvonlisäverovelvollisuuden alkavan. Verovelvollisuus voi
  alkaa aikaisintaan hakemuksen saapumisesta tai myöhemmästä
  päivästä.

  • Jep, saman hoxasin.

   Toimialaa ei ilmeisesti tarvitse mihinkään laittaa?
   (sivulla kaksi on esim. ”Verohallintoon ilmoitettava päätoimiala” mutta jätettäneen tyhjäksi.)

 6. Sain tehtyä muuten ohjeen mukaisesti mutta takautuvasti ei siis voi hakea ja alkutuottajan tilikausi on aina kalenterivuosi. Tämä ilmeni niin että halusin ensimmäiseksi kaudeksi 1.11.2015-31.12.2016. Päätöksessä luki 1.11.2015-31.12.2016 ja soitin verottajalle jolloin hän valisti asiasta.

 7. Tein puukupan viime vuonna. Tulo jäi alle 8500 euron. Mitään kuluja ei ollut. Tänä vuonna tulee, koska jälkihoitohommia riittää. Mistä minä ne alvit vähennän, kun pääomatuloja ei liene seuraavaan 10 vuoteen? Eli onko arvonlisäverovelvolliseksi ryhtymisestä hyötyä nyt?

  • Huomasin saman. Aika paljon joutuu soveltamaan, kun lomaketta täyttää. Tämä ohje ei juurikaan helpota täyttöä enää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.