Boorinpuutoksen korjaaminen soluboorilla

Metsätilamme sijaitsee Savossa vanhoilla kaskimailla. Maasta on kulkeutunut ravinteita pois ensiksi ruokasadon ja myöhemmin puusadon mukana. Boorin taivaalta veden mukana tuleva sadanta ei ole riittänyt korvaamaan menetettyä booria, jolloin maasta loppunut aikojen saatossa boori kesken.

Metlan ”Puiden ravinnepuutokset – metsänkasvattajan ravinneoppaan” mukaan boorin puutostilassa ligniinisynteesi ei toimi normaalisti. Boorin puutos sotkee ensiksi kasvun juuristossa ja sen jälkeen myös latvassa. Yleinen tapa tunnistaa boorin puutos on huomata kuusien latvakasvun meneminen sekaisin. Kuuset alkavat boorin puutoksen mentyä vakavaksi tuottaa montaa latvaa, jolloin puista tulee pensasmaisia. Männyille ja koivuille tulee vastaavia ongelmia, esimerkiksi koivuille alkaa tulemaan latvanvaihtoja latvasilmujen tuhoutuessa. Puista tulee latvasta luutamaisia.

Ennen latvassa näkyvää ongelmaa puut ovat kärsineet maan alla piilossa jo aiemmin juurien kasvussa häiriötä. Juurien pituuskasvu kärsii ja juuret alkavat kasvamaan paksuutta. Puut eivät saa juurien mennessä heikkoon kuntoon tarpeeksi ravinteita ja puiden kasvu ja yleiskunto heikkenevät vaikeasti havaittavasta syystä.

Olimme teettäneet aiemmin toisille kuvioille neulasanalyysin. Neulasanalyysin mukaan meillä oli metsissämme puutosta boorista ja puiden kasvussa alkoi olemaan häiriöitä. Päätimme varmistaa, että taimikot eivät kärsisi boorin puutoksesta ja levitimme booria taimikoihin.

Metsässä on sitoutuneena sekä maaperään että puustoon booria. Esimerkiksi nuoreen kuusikkoon on sitoutunut 50-200 grammaa booria per hehtaari. Pintamaassa pitäisi jatkuvasti olla suunnilleen saman verran liukoista booria puiden juurien ulottuvilla. Boorin määrä on puuston kokonaismassaan nähden erittäin vaatimaton.

Booria tulee Suomessa keskimäärin seitsemän grammaa per hehtaari sadannan mukana. Sadanta on suuressa osassa Suomea riittävä korvamaan puunkorjuun yhteydessä poistuva boorin määrää. Itä-Suomessa boorin sadanta on pienempää, jolloin boorista tulee pulaa.

Levitimme booria keväällä maan jo kuivuttua sulamisvesistä ennen puiden kasvukauden alkamista. Boorin levitysajankohdalla ei ole puiden kasvun kannalta merkitystä kunhan levitys tehdään sellaiseen aikaan ettei boorit valu heti veden mukana alueelta pois. Boori kaipaa liikkumiseen vettä, boori siirtyy puiden uusiin osiin passiivisesti veden mukana. Kosteilla kasvupaikoilla on harvemmin boorin puutosta kuin kuivemmilla kasvupaikoilla puiden imiessä jatkuvasti vettä lävitseen. Boorin liikkumistavasta johtuen puut eivät kykene käyttämään itseensä varastoitunutta booria hyväkseen. Maaperässä tulee olla jatkuvasti saatavilla booria tarpeeksi.

Käytimme boorilannoitukseen solubooriksi kutsuttua Boraksia. Wikipedian artikkelin mukaan Boraxia käytetään monipuolisesti teollisuudessa, lannoitukseen sekä rakennuksissa homeenestoon. Ostimme oman säkkimme Viljelijän Bernerin verkkokaupasta. Ostimme kerralla kaksi säkillistä solubooria, säkit maksoivat rahteineen arvonlisäveron kanssa vuonna 2019 292 euroa. Ilman arvonlisäveroa kustannus oli 233 euroa.

Säkit painoivat yhteensä 50kg ja sisältävät 21% booria. Puhdasta booria ostoksemme sisälsi 10.5kg. Yleisellä 2kg per hehtaari levitysmäärällä kustannusta syntyy arvonlisäverottomana 44 euroa per hehtaari.

Solubooria yleisempi tapa nykyään levittää booria metsään on YaraVita BORTRAC 150 tuotenimellä oleva boorilios. 10 litran kanisterillinen liosta sisältää 1.5kg puhdasta booria. Samaan 10.5kg boorimäärään olisimme tarvinneet seitsemän kanisterillista booriliosta, kannut olisivat maksaneet rahteineen 411.72 euroa arvonlisäverolla, arvonlisäveroton hinta olisi ollut 332euroa.

Kanistereissa ostettuna boori maksaa 42% enemmän kuin soluboorina. Euroina hintaero on kohtuullinen, prosenteissa korkeahko. Kustannuseron lisäksi olisimme tarvinneet moottorireppuruiskun. Esimerkiksi STIHL SR 200 moottorireppuruisku 10litran säiliöllä maksaisi 599euroa. Meillä ei ole muuten tarvetta kasvinsuojeluruiskulle, joten päädyimme levittämään boorin soluboorina käsin taimivakasta.

Kaipaisin lioksen sijasta vielä hitaammin liukenevaa boori-tuotetta. Boorin nopeasta liukunemisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Lopputuloksen kannalta olisi parempi, jos booria liukenisi tasaisesti vuosikymmeniä puiden käyttöön eikä boori liukenisi kerralla sadevesien mukana metsästä pois.

Käytimme boorin levittämiseen taimivakkaa sekä vanhan saunakuupan kulho-osaa. Boori on suurissa määrin ihmiselle myrkyllistä, käytin levityksessä hengityssuojainta vähentääkseni elimistööni kertyvän boorin määrää. Minulle ei tullut levityksen jälkeen outoa oloa, joten kevyt kasvonaamari oli nähtävästi riittävän hyvä suoja. Soluboori on käsittämättömän likaavaa ainetta. Kaikki vaatteet olivat levityksen jälkeen valkoisessa jauheessa. Jauhe puhdistui vaatteista vaivatta pois pesukoneessa.

Boorin levittäminen käsin vakasta on mukavaa puuhaa. Vakkaa on kevyt kantaa mukana eikä menetelmästä synny meteliä. Tykkäsin kävellä taimikoissa ja kuunnella rauhassa luonnon ääni. Lannoitteen levittäminen oli nopeaa puuhaa, viiden hehtaarin boorilannoitukseen meni kaikkinensa neljä tuntia aikaa.

Meillä oli tavoitteena levittää booria 2kg per hehtaari. Kilo per hehtaari voisi olla parempi ja puolittaisi lannoitekustannuksen entisestään. Lannoiteen tasainen levittäminen oli helpompaa kuin mitä olin etukäteen odottanut. Tasainen levitys pohjautuu hehtaarien ja säkkien tasaiseen jakamiseen.

Jos kahdella säkillä lannoittaa reilut 5 hehtaaria niin yhdellä säkillä lannoittaa reilun 2.5 hehtaaria. Säkistä tulee kuusi taimivakallista solubooria ja jokaisen vakallisen jälkeen tulee olla reilut 0.4 hehtaaria lannoitettuna. Puolessa välissä vakallista pitää olla 0.2 hehtaaria lannoitettuna.

Kannattaa katsoa etukäteen lannoitettavien kuvioiden tarkka koko ja jakaa suuremmat kuviot pienempiin aloihin lannoitteen kulumisen hahmottamisen helpottamiseksi. Lannoitteen kulumista pitää seurata samalla tavalla myös nestemäistä booria ruiskulla levitettäessä.

Tein boorin levittämisestä myös videon Youtubeen. Käy katsomassa video, anna videolla yläpeukku ja tilaa Puuntuottajan youtube-kanava niin saat aina ilmoituksen heti uusien videoiden julkaisemisen jälkeen.

Jatkamme boorin levitystä metsätilallemme. Kustannus ja vaiva ovat pienet verrattuna boorin puutoksesta tulevaan haittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *